Каталог товарів
Безкоштовно по Україні
Вхід
Реєструйся, щоб отримати перший бонус
Каталог
Знайти
Головна
Блог
Підготовка до сезону
podgotovka-blog2.png

Підготовка до сезону

13 Квітень 2022
Поділитися

Вступ

Незалежно від того, чи ви відставили свій велосипед в затишний куточок на час зимових холодів, чи безстрашно штурмували снігові кучугури та болотяні ділянки, зараз саме той час, коли треба перевірити свого вірного коня та підготувати до весняних пригод.

Вам потрібно буде перевірити практично всі вузли велосипеда, особливо ті, що прямо впливають на вашу безпеку. Ви можете зробити цю роботу самостійно або довіритись професіоналам та віддати велосипед на сервіс.

Чи варто везти велосипед в сервіс?

Тут все залежить від вашого досвіду та наявності бажання проводити подібні роботи.

Якщо ви не особливо занурювались в специфіку конструкції велосипеда та просто катали в своє задоволення, тоді варто відвідати свого улюбленого механіка. Він чи вона не тільки перевірить чи все добре працює, але також налаштує та зробить мінімальний набір процедур, щоб ви й надалі отримували задоволення від катання.

У випадку, коли ви маєте бажання все зробити власноруч, або вам не пощастило і неподалік немає пристойного сервісу, тоді ми готові надати вам корисні поради.

З чого почати?

Спершу треба виділити спектр задач. Можна поділити їх за категоріями, наприклад, колеса, трансмісія, підвіска. Або можна почати з передньої частини велосипеда та плавно переходити до задньої.

Перед початком робіт ми рекомендуємо помити велосипед та ретельно очистити його деталі. Це спростить вам задачу по виявленню дефектів і вам буде легше зрозуміти чи є необхідність сервісу тієї чи іншої складової.

Що по покришкам?

Почнемо з простого — перевірки покришок. Уважно подивіться на стан самої гуми,, шипів (якщо є), боковини. Перевірте покришку по колу на наявність дірок, тріщин чи розривів.

Також спробуйте покришку на дотик, чи не застарів сам матеріал, адже зчеплення та робота покришки в екстремальних умовах прямо залежить від цього. Якщо гума тверда та нееластична, має маленькі тріщини — це знаки, що пора замінити.

Якщо ви користуєтесь безкамеркою, тоді перевірте наявність герметику та долийте свіженького.

Перевірка коліс

Переходимо до більш складного — перевiрки ободів, втулок та шприх коліс. Первинний огляд можна зробити самостійно, а от для усунення якихось несправностей з великою долею вірогідності треба буде звернутись до майстра.

Тут потрібно перевірити чи не б’є обід в сторону чи вверх-вниз при оберті, чи добре натягнуті шприхи. Пильно придивіться до ніпелів: деякі з них можуть бути пошкоджені та мати тріщинки. Обов’язково перевірте втулки на наявність люфта, спробуйте як крутяться.

Загалом, тут не зовсім багато, що можна зробити звичайному пересічному велосипедисту. Але перевірити хоча б візуально — не буде зайвим.

Гальма

Справні гальма — це важливий елемент вашої безпеки. Ми рекомендуємо перевірити стан колодок. Вони можуть бути в трьох станах: в повному порядку, стерті після сезону або просто втратити свої характеристики через погані умови зберігання. Спробуйте в безпечному місці загальмувати на невеликій швидкості, перевірте як працюють гальма. Якщо зміни в роботі не відбулось, значить це хороший знак.

Іноді колодкам треба дати час притертись, тому будьте обережні в цей період.

Ну і усуньте вже це дзенькання від ваших роторів! Чи то не у вас?)

Підвіска

Якщо ваш велосипед має підвіску, то ми рекомендуємо зробити наступне:

  • Огляньте ноги вилки та шток амортизатора на наявність зазубрин або подряпин. Використовуйте чисту ганчірку, щоб видалити будь-який бруд з ущільнювачів.
  • Перевірте сальники на наявність тріщин або надмірного скупчення рідини — ознаки того, що ваш елемент підвіски, можливо, потрібно буде сервісувати.
  • Перед катанням обов’язково перевірте тиск в повітрянних камерах підвіски (якщо такі є).

Рульове управління та підсідельний штир

Тут варто оглянути кермо на наявність дефектів та тріщин. Спробуйте натиснути на нього та послухати чи немає зайвих звуків. Перевірте затяжку болтів манеток та гальмівних ручок. Якщо у вас карбонове кермо, тоді радимо сильно не зажимати або користуватися динанометричними ключами, адже є велика вірогідність перетиснути та пошкодити карбон.

Перевірте чи рівно виставлено кермо, затисніть болти виносу.

Підсідельний штир варто витягнути та змастити спеціальною змазкою, щоб знизити можливість “закипання” в рамі. Це стосується рам як з металевих сплавів, так і карбонових.

Перемикачі та трансмісія

Перевірте корпус перемикача на наявність ознак зносу. Огляньте троси та кожухи, адже саме вони часто бувають причиною поганого перемикання передач. Якщо вони мають сліди зносу, ржавчину, пошкодження, тоді їх треба замінити.

Переконайтесь, що гак перемикача рівний та соосний з зірками касети. Спробуйте як перемикаються передачі, чи не скаче ланцюг на деяких з них. Огляньте зірки системи та касети на сліди зносу. Також поміряйте ланцюг спеціальним інструментом, адже якщо він розтягнутий, то знижується якість перемикання передач, а також пришвидшується знос зірок касети та шатунів.

Також варто почистити та обезжирити елементи трансмісії, а ланцюг — змастити.

Приготуйте своє спорядження

Останнє, але не менш важливе: приділіть кілька хвилин тому, щоб оглянути речі, які взаємодіють з вашим тілом.

Переконайтеся, що застібки або шнурівка на ваших велотуфлях в гарному стані, а шипи добре налаштовані та закручені.

Огляньте ваш шолом на наявність тріщин і замініть його, якщо такі є.

Впевніться, що ваші фляги чисті та готові до використання.

Перевірте наявність та справність інструментів та запасок, які ви берете з собою під час катання. Якщо у вас є аптечка, замініть все, що ви використовували, але не замінювали минулого сезону.

Висновок

Більшість приготувань ви в змозі зробити самостійно, особливо якщо це не потребує якогось специфічного інструменту або знань.

Проте, існують деякі процедури, які краще віддати на аутсорс — своєму механіку.

Ще трохи і прийде справжня тепла весна, а це означає, що повноцінний велосезон вже на низькому старті.

Сподіваємось, у вас все добре. Бажаємо якомога швидше мати можливість безтурботно катати з друзями на велосипедах та отримувати задоволення від життя!

footer logo
copyright © 2021 all rights reserved
Слідкуйте за нами:
Профіль
Порівняння
Вибране
Кошик