Каталог товарів
Безкоштовно по Україні
Вхід
Реєструйся, щоб отримати перший бонус
Каталог
Знайти
Головна
Блог
Як обрати велостанок
Блог_ станки _2_22.png

Як обрати велостанок

22 Вересень 2022
Поділитися
Погода перестає тішити сонцем і теплом — знаєш, що це означає? Варто подумати про велостанок, аби продовжувати педалювати вдома і не втратити форму. Чим відрізняються велостанки і як обрати той самий — читай далі.

Розглянемо велостанки за двома критеріями — функції та тип.

Функції станків:
  • базові
  • смарт
  • інтерактивні
Станки з базовими функціями

Найпростіші станки, що мають лише одну функцію — створювати навантаження. Жодних датчиків чи з’єднань із гаджетами базові станки не мають. Окремі моделі можуть мати налаштування рівня навантаження.

Станки з розширеними функціями (Smart)

Дещо просунутіші моделі, оснащені датчиками швидкості, потужності, каденсу і под. Інформація передається через Bluetooth чи ANT+ на зовнішні пристрої.


Станки з інтерактивними функціями

Сучасні моделі, що не лише мають різноманітні датчики, працюють із гаджетами через Bluetooth чи ANT+, а й забезпечують зворотний зв’язок та можливість віддаленого налаштування навантаження. Такі станки оснащені електродвигунами, можуть відтворювати градієнти, рельєф дорожнього покриття і максимально наближають відчуття до реальної поїздки.


Типи станків:
  • ролерні
  • під заднє колесо
  • з прямим приводом
  • повнорозмірні (стаціонарні)

Ролерний велостанок

elite-arion-mag.jpg

Найпростіша конструкція, що зазвичай має три ролики (рідше — два), на які встановлюється велосипед. Два ролики приводяться в рух заднім колесом, а третій обертається за рахунок натягнутого троса. Таким чином обертаються всі три ролики, при цьому велосипедист має втримати баланс.

Спершу може бути складно втриматися на ролерному станку, тому новачкам рекомендується починати тренування біля стіни або у дверному отворі. Зверни увагу, що такий тип станка досить шумний.

Ролерний велостанок не має вбудованих датчиків та іншого функціоналу, окрім механічного обертання роликів. Класичні моделі не створюють супротиву для коліс, проте існують варіанти з магнітним блоком опору, як-от ELITE ARION MAG. Цей станок дозволяє оптимізувати тренування завдяки трьом рівням опору, а ролики параболічної форми краще утримують колеса і знижують ризик зісковзування.

Для кого? Ролерний станок найчастіше використовують спортсмени для розігріву перед велозмаганнями, а в домашніх умовах підійде для покращення навичок їзди без рук, тренування рівноваги й под.

Станок під заднє колесо (wheel-on)

saris-mag.jpg

Найрозповсюдженіший станок на велоринку. Для встановлення велосипеда вісь або ексцентрик заднього колеса фіксується у лещатах, а покришка притискається до ролика, з’єднаного з маховиком і гальмом. Існує безліч варіантів станків під заднє колесо — від найпростіших із вбудованими базовими датчиками до більш просунутих з інтерактивним функціоналом. Велосипедист може керувати навантаженням за рахунок механічного гальма, маховика, магнітів тощо — усе залежить від моделі.

Наприклад, магнітний станок Saris Mag має перемикач рівнів опору на кермі, він простий і зрозумілий у користуванні, тому підійде для початківців. Модель найтихіша у своєму класі та компактна.

А от велостанок Wahoo KICKR Snap оснащений автоматичним налаштуванням опору для імітації підйомів з ухилом до 12%. Модель вимірює швидкість, відстань і потужність. Також Wahoo KICKR Snap сумісний із симулятором градієнта Wahoo KICKR CLIMB і працює з популярними додатками Zwift, Sufferfest, TrainerRoad, тому підійде для більш просунутих райдерів, які хочуть отримати більше функцій та відстежувати свої результати.

Перед покупкою станка wheel-on переконайся, що він підійде по діаметру та осі колеса на твоєму велосипеді. Також зверни увагу, що для тренувань краще використовувати спеціальні покришки, бо звичайні зношуються досить швидко.

Для кого? Як для початківців, так і для досвідчених райдерів. Різноманіття моделей і функцій дозволяє обрати модель на будь-який смак та гаманець.

Станок з прямим приводом (direct drive)

Tacx NEO 2T Smart T2875.jpg

Найсучасніший тип станків, які мають потужні двигуни та новітнє технічне оснащення, що під час тренувань наближає відчуття до реальної їзди: імітування підйомів та спусків, розхитування велосипеда при інтенсивній їзді у положенні стоячи тощо. Існують моделі, що дуже вдало імітують різні дорожні покриття, до прикладу, велостанок Tacx NEO 2T здатен відтворювати їзду по бруківці, нерівному ґрунті та інш.
Станок із прямим приводом складається зі стійки, мотора, маховика та касети (опціонально). Для фіксації велосипеда потрібно зняти заднє колесо. Зазвичай на станки з прямим приводом можна встановити будь-який велосипед, навіть підлітковий чи з планетарною втулкою. Зверни увагу лиш на те, щоб станок підходив до стандарту втулки твого велосипеда та мав відповідні перехідники у комплекті.
Станки з прямим приводом працюють тихіше за станки під заднє колесо, тому твої тренування не заважатимуть сусідам у багатоквартирному будинку.

Для кого? Для вимогливих велосипедистів, які хочуть відчути їзду, наближену до реальної.

Повнорозмірний станок (стаціонарний)

STAGES SB20 Smart Bike.jpg

Конструкція, що імітує велосипед — твій байк для тренувань не потрібен. Швидко регулюється під зріст та уподобання райдера: можна підняти чи опустити кермо, налаштувати офсет сідла, змінити довжину шатунів тощо. Є звичні манетки, гальма та загалом станок максимально відтворює відчуття їзди на звичайному велосипеді.

Приклад такого станка — модель STAGES SB20 Smart Bike з надзвичайно реалістичними відчуттями байка, дороги та перемикання передач. Є можливість вибору між декількома віртуальними трансмісіями, що імітують популярні налаштування велосипеда. Гальмівні ручки оснащені електронними кнопками перемикання передач і окремими кнопками «спринту». За показниками тренування можна стежити на екрані підключеного пристрою у застосунках Zwif та інших популярних додатках, встановивши гаджет на вмонтовану підставку.

І ще один плюс — стаціонарні велостанки працюють практично беззвучно.

Для кого? Для досвідчених райдерів, які прагнуть отримати увесь можливий максимум відчуттів та вражень від тренування.

footer logo
copyright © 2021 all rights reserved
Слідкуйте за нами:
Профіль
Порівняння
Вибране
Кошик