Каталог товарів
Безкоштовно по Україні
Вхід
Реєструйся, щоб отримати перший бонус
Каталог
Знайти
Головна
Блог
Ґайд з велоодягу: як обрати та носити
Блог_ _2.png

Ґайд з велоодягу: як обрати та носити

17 Лютий 2023
Поділитися

Якщо ви неспішно їздите на міському велосипеді чи полюбляєте повільні велопрогулянки у парках і практично не пітнієте, спеціальний одяг навряд чи вам згодиться. Звісно, крім рукавичок, які захистять ваші руки від мозолів, а при падінні буде менше шансів подряпати шкіру. При їзді на сонці бажано під шолом одягти бандану, щоб захистити свою голову від сонячних опіків. Проте якщо ви полюбляєте динамічну їзду або активно тренуєтесь, то повсякденний одяг вам як мінімум спричинить дискомфорт, як максимум — може спровокувати хворобу, якщо ви будете в ньому пітніти в холодну погоду.

Різниця між повсякденним і спортивним одягом

Матеріали

Велоодяг виготовляють із синтетичних тканин, найчастіше це поліестер і нейлон. Такі матеріали відводять піт на зовнішню поверхню одягу і швидко висихають — так велосипедист залишається сухим навіть при активних рухах та у спекотну погоду. Теплий велоодяг може містити у складі натуральну вовну — вона так само не накопичує вологу, а ще зберігає тепло.

Крій

Дизайн велоодягу розроблений з урахуванням положення тіла під час педалювання та інших особливостей їзди на велосипеді. Для відведення вологи необхідне щільне прилягання одягу до тіла, завжди звертайте увагу на це при виборі розміру.

Велоджерсі та куртки мають обтислий крій, укорочену передню та подовжену задню частини — коли райдер нахиляється до керма, одяг не збирається складками спереду та закриває поперек. Також більшість виробників передбачає кишені на спині, в яких зручно зберігати дрібні речі, перекус чи навіть легку вітрівку.

Велошорти та штани можуть мати лямки для надійної посадки, також популярні варіанти з лайнерами (про них — пізніше).

Спортивний одяг може бути безшовним або ж мати мінімальну кількість пласких швів, аби уникнути натирання шкіри.


Правило трьох шарів

Якщо ви їздите лише влітку, то вам буде достатньо комплекту зі штанів або шортів та джерсі. А от любителі поганяти в холодну пору року мають підійти до вибору одягу більш скрупульозно. За холодної погоди одяг повинен складатися із трьох шарів.

  1. Базовий — термобілизна, яка щільно прилягає до тіла. Завдання базового шару — відводити вологу зі шкіри.
  2. Утеплювальний — джерсі, що зберігає тепло та передає вологу від базового шару до наступного.
  3. Захисний — куртка чи утеплене джерсі для захисту від вітру та /або дощу та відведення поту назовні.
Щодо утеплення ніг — тут трохи простіше. При їзді на велосипеді м’язи ніг активно працюють та виробляють багато тепла, тому охолоджуються повільніше, ніж інші частини тіла, і зазвичай не потребують багатошаровості — для холодної погоди оберіть утеплені рейтузи.

Види велосипедного одягу

Верх

Термобілизна — натільна білизна у вигляді легінсів та футболки з коротким або довгим рукавом, також існують легкі літні безрукавки. Для теплішої погоди обирайте матеріали з високим вмістом поліестеру, а для зимових покатеньок — з вовною. Термобілизну з високим вмістом бавовни залиште для повсякденного носіння, адже цей матеріал вбирає вологу та дуже довго сохне — якщо ви використаєте такий одяг для велопоїздок, то швидко спітнієте і ризикуєте застудитися.

termobelye.jpg

Джерсі — футболка з легкого повітропроникного матеріалу. Може бути з довгими рукавами, що зручно для райдерів, які тривалий час знаходяться на сонці або їздять лісами, ризикуючи подряпати руки об гілки.

Також існують утеплені джерсі з більш щільної тканини, додатково вони можуть мати флісове утеплення. Легкі джерсі можна використовувати як базовий шар, а утеплені — в якості середнього та зовнішнього.

jersey.jpg

Трейлове джерсі використовується для агресивної їзди та має більш вільний крій, аби під ним помістилися налокітники та захист спини. У порівнянні з класичним джерсі, трейлове виготовляється з більш стійкої до пошкоджень тканини.

jersey-kk.jpg

Велокуртка має більше утеплення, ніж джерсі, а також захист від вітру та/або дощу по всій поверхні, окрім спеціальних зон для виведення зайвого тепла.

kurtka.jpg

Деякі моделі можуть виготовлятися із мембранної тканини, яка не пропускає повітря та вологу ззовні, але виводить їх ізсередини — такі варіанти мають краще терморегулювання і будуть хорошим вибором для велосипедистів, що полюбляють активну їзду на тривалі дистанції.

Вітрівка — легка куртка з тонкої тканини без утеплювача. Її функція — захист від вітру та/ або дощу. Вітрівка компактно складається і займає мало місця, її навіть можна возити у кишені джерсі. Для не дуже холодної погоди із поривами вітру існує варіант вітрівки без рукавів.

Дощовик — вітрівка з підвищеним захистом від дощу. Так само є досить компактні моделі, які можна брати із собою на випадок погіршення погоди.

doshovyk.jpg

Низ

Велотруси виготовляються із дуже еластичних тканин та часто мають лайнер — помилково його називають памперсом — мембранну вкладку, що відводить вологу від тіла та додає комфорту при використанні жорсткого сідла. Велотруси з лайнером вдягають на голе тіло, аби відведення вологи працювало правильно та райдеру не натирала білизна.

Велотруси можуть бути з лямками: це запобігає їхньому сповзанню та дозволяє позбутися гумки на талії.

velotrysi.jpg

Рейтузи конструктивно не відрізняються від велотрусів, лише мають довгі штанини. Можуть бути легкими чи утепленими, з лайнером чи без. До речі, рейтузи без лайнера можна вдягати поверх велотрусів з лайнером: так ви отримаєте додатковий захисний шар від вітру.

shtany.jpg

Змінний лайнер подібний до велотрусів, але виготовлений із сітчастої тканини. Його вдягають знову-таки на голе тіло, а зверху — штани чи шорти широкого крою, наприклад, трейлові.

Трейлові шорти — одяг для МТБ дисциплін. Виготовлені зі щільного та менш еластичного матеріалу, що витримує агресивну їзду через хащі. Мають вільний крій, аби можна було надягти додатковий захист у вигляді наколінників та ін. Класичний лайнер у трейлових шортах не передбачений, але в деяких моделях може бути пришитий змінний.



Аксесуари

Рукавички забезпечують краще зчеплення з кермом, захищають долоні від натирання та від травм у випадку падіння. Є моделі з короткими та довгими пальцями, з утепленням та без.

rukavychki.jpg

Велошкарпетки — базовий шар одягу. Вони так само, як і весь інший велоодяг, не накопичують вологу, залишають ноги сухими та не провокують розмноження бактерій, які й утворюють неприємний запах. Можуть бути короткі або довгі з компресійним ефектом.

noski.jpg

Бахіли — спеціальні чохли для контактного взуття. Утеплюють та захищають від негоди. У неопренових бахілах можна їздити взимку в літньому взутті. Також є дуже тонкі бахіли, які призначені для покращення аеродинаміки — ними користуються професійні шосери, або їх можна використовувати як захист від бруду, якщо поїздка планується по болотистій місцевості чи після сильного дощу.

bahily.jpg

Утеплювачі рук, ніг та шиї згодяться для міжсезоння, коли зранку чи ввечері їздити прохолодно. Їх можна возити в кишені джерсі про всяк випадок.

uteplitely.jpg

Підшоломник відводить зайву вологу та зберігає тепло. Може бути у вигляді шапки або ж балаклави, яка захищає від вітру й сонця обличчя та шию.

Велокепка виконує функцію підшоломника у теплу пору року. Часто її надягають із задертим козирком, але не радимо так робити: при цьому шолом зміщується назад і не може захистити голову при прямих ударах.

Універсальну бандану можна використовувати як захист від сонця чи невеликої прохолоди, вдягаючи на голову чи шию. А для холодної погоди є бандани з утепленням. Варіантів носіння бандани — безліч.

Також рекомендуємо переглянути відео, у якому ми детально розказуємо про велоодяг. Підходьте до вибору екіпірування з розумом та катайтесь із задоволенням!

footer logo
copyright © 2021 all rights reserved
Слідкуйте за нами:
Профіль
Порівняння
Вибране
Кошик