Каталог товарів
Безкоштовно по Україні
Вхід
Реєструйся, щоб отримати перший бонус
Каталог
Знайти
Головна
Блог
Як підібрати велошолом
Блог_ шоломи _2-17-11-22.png

Як підібрати велошолом

17 Листопад 2022
Поділитися

“Шолом потрібен лише професійним велосипедистам” — жорстокий міф, який може вартувати здоров’я чи навіть життя райдера, що обрав катосити без захисту.

Навіть якщо ви сідаєте на велосипед раз на рік чи їздите зі швидкістю равлика, ви не можете бути впевнені у дорозі без перешкод та вправності інших учасників дорожнього руху. Отож, купили велосипед — одразу придбайте і шолом.

Принцип роботи шолома простий: він тріскається при сильному падінні чи зіткненні, тим самим беручи на себе енергію удару. Шолом, який вже має тріщини, захищати не буде! Тож категорично не рекомендуємо купувати вживаний шолом: ви не знаєте, як його експлуатували та можете не помітити мікротріщину, що зведе нанівець суть захисту. А ще шолом може бути старим, що також дуже небезпечно: з роками пінополістирол втрачає пружність та перестає виконувати свою функцію. Тому купуйте шоломи лише у перевірених магазинах, ретельно оглядайте після падінь та змінюйте на нові приблизно раз на 5 років.

Для кожної велодисципліни існує свій шолом: МТБ, шосейний, урбан тощо. Вони розроблені з урахуванням особливостей їзди та мають різний зовнішній вигляд. Як підібрати шолом — розкажемо далі.

Типи шоломів

МТБ шоломи

Залежно від велодисципліни можна обрати трейлову модель для екстремальної їзди в горах — із глибокою посадкою та надійним захистом потилиці, як-от Cannondale RYKER, або крос-кантрійну — легшу та краще вентильовану, проте з трохи меншим рівнем захисту — такий шолом підійде для марафонів крос-кантрі та навіть для поїздок у місті. Приклад кантрійного шолома — Limar ALBEN

giro-vasona.JPG

Зазвичай класичні МТБ шоломи мають знімний козирок, що захищає очі від сонця та бризок бруду з-під коліс.

Також існують шоломи фул-фейс — моделі типу мотоциклетних. Вони мають досить значну вагу, проте максимально захищають не лише голову, а й обличчя райдера. Окрім стандартної піни, всередині знаходяться м’які вставки для щільнішої посадки та кращого захисту. Конструкція може бути монолітною або ж зі знімною нижньою частиною. Якщо ви любитель дуже екстремальної їзди — даунхілу або фрірайду — зверніть увагу на саме на фул-фейс шолом, адже він має найвищий рівень захисту.

met_parachute_mcr_mips_01-900x700.jpg

Шосейні шоломи

Легкі шоломи аеродинамічної форми для зменшення опору вітру під час швидкої їзди по шосе. Такі моделі виготовляються без козирка та мають хорошу вентиляцію

C22_Synapse_SmartSense_Brazil_0094.png

Міські шоломи

Моделі менш спортивного дизайну без урахування аеродинаміки. Можуть бути з козирками чи без, округлої чи більш витягнутої форми — різноманіття міських шоломів дозволяє обрати модель хоч під джинси, хоч під смокінг

C21_Adventure_EQ_Texas_2671.png

Шоломи-казанки

Глибока посадка та більш товстий шар піни всередині забезпечують відмінний захист голови по всій окружності. Та за рахунок цього, а також мінімальної кількості вентиляційних отворів, шолом має більшу вагу. Казанок обирають для екстремальної трюкової їзди на ВМХ, проте для їзди по місту їх теж використовують

Scraper-3-0-Kid.jpg

Додатково

Деякі моделі оснащені додатковими плюшками: протимоскітними сітками, отворами під зачіску “хвіст”, тримачами для окулярів тощо — це підвищує комфорт райдера.

Розміри шоломів

Отже, тип шолома обрали. Що далі?

Визначте окружність своєї голови, приклавши вимірювальну стрічку на 2 см вище брів. Розмірна сітка залежить від виробника, тому орієнтуйтеся саме на цифрові значення у сантиметрах. Розмір велошолома вказано на його внутрішній частині.

Зазвичай шоломи мають регулювання розміру на декілька сантиметрів — затягніть його так, аби він не сповзав при поворотах головою та при цьому не тиснув.

При виборі дитячого велозахисту у батьків може виникнути бажання взяти шолом на виріст — дуже не радимо так робити. Тут діють такі ж правила, як і для дорослих райдерів — шолом має чітко підходити по розміру та не зсунутись із голови під час падіння.

Асортимент усіх наших шоломів можна подивитися тут. Також рекомендуємо переглянути відео з детальним оглядом різних типів шоломів.

Катайте безпечно!

footer logo
copyright © 2021 all rights reserved
Слідкуйте за нами:
Профіль
Порівняння
Вибране
Кошик